REKLAM ALANI
Anasayfa » Köpek Bilgi Bankası » Yavru Köpek Eğitimi

Yavru Köpek Eğitimi

Yavru Köpek Eğitimi

yavru köpek eğitimi

yavru köpek eğitimi

Yavru bir köpeğin eğitimi doğduğu günden itibaren önce annesinin ve kardeşlerinin yanında köpek hiyerarşisini, beslenme ve savunma sanatını öğrenerek başlar. Peşi sıra yanında yaşayacağı yeni ailesinin yanına gitmeden onu yetiştirip sosyalleştirecek sahibinin eğitimi ile başlar ki oluşturulacak ortak dil sayesinde olası yaşanacak problemler hakkında bilinçli olunup ona göre önlemi alınsın.

Böylece eve gelen türüne özgü hiyerarşisi, beden dili, düşünce yapısı farklı olan bu canlı ilk günden itibaren bilinçli bir şekilde negatif alışkanlıklar ve düşünceler edinmeden sağlıklı ve sosyal bir yapıda sahibi ile uyum içerisinde pozitif olarak hayata atılsın.  Hiç bir köpek ne kendini insan zanneder ne de insanları köpek zanneder. O farklı canlılar olduğumuzun, bizim farkında olmadığımız kadar farkındadır..

Biz insan olarak, köpeklerin beklentilerimize hitap etmesini beklerken acaba biz köpeklerin beklentilerini, hiyerarşik yapısını, beden dilini, temel içgüdülerini bilmeden, öğrenmeden onlardan bunu istemeye ne kadar hakkımız vardır?  Biz en zeki canlı türü insan olduğumuzu iddia ederken, bu canlıları anlamadan onların bizi anlamasını nasıl bekleriz!  Aldığınız köpeğin size hitap eden bir ırk köpek olması yeterli değildir! Aynı şekilde sizin de onun ırksal beklentilerine hitap etmeniz gerekir ki bu beraberlik sonuna kadar sorunsuz bir şekilde devam edebilsin. Köpekler ırk meziyetlerine göre tercih edilerek aynı zamanda mutlaka eğitimi ve yetiştirilmesi gerekliliği de düşünülerek alınmalıdırlar.

Köpek Eğitimi

Köpek Nasıl Eğitilir Doğada yaşayan hiç bir canlı döverek eğitilemez.

Eğitimi ve Öğretimi verilmek istenen canlı ile ortak bir dil kurularak onun algılayabileceği şekilde beklentilerimizi anlamasını ve bizimle uyum içerisinde yaşamasını sağlayabiliriz.

Köpek eğitimi köpeğin karakterine, ırkına, yaşına doğru orantılı olarak dünyaca kabul edilen Alman ekolü ve son yıllarda bazı kişiler tarafından çok farklı bir eğitimmiş gibi gösterilen, aslında aç veya açlık görmüş biçare köpekleri, açlık ve rüşvete dayalı bir sistemle kısmen eğiten, pozitif köpek eğitimi olarak adlandırılan şekilde verilmektedir. Pozitif adı altında verilen eğitim sadece yavru ve insan dostu köpeklere verilebilen kısmi bir eğitimdir. Alman ekolü bekçi, koruma, ordu, polis tarzı görev köpeklerine yetişkinlik döneminde de verilen bir eğitimdir.

Dolayısıyla Alman ekolü yavru ve insan dostu köpekte, açlık ve abur cubur rüşveti kısmı hariç, okşama ve melodik sesle ödüllendirme yöntemiyle pozitif eğitimi kapsar fakat özellikle pozitif eğitim olarak adlandırılan eğitim kısıtlı eğitimleri ve köpekleri kapsar. Bütün köpekler sahibine benzer, dolayısı ile davranış bozukluğu olan köpeklerde tedaviye sahibinden başlamak gerekir. Sahibi tarafından bilinçli veya bilinçsiz şekilde köpekte oluşturulmuş negatif davranış özelliklerinin düzeltilebilmesi için sahibinin hatalı davranışları tespit edilerek, köpek psikolojisine yansımalarının iz düşümleri hakkında bilgilendirilerek, yapıp yapmamaları gerekenler konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Köpekteki davranış bozuklukları tedavisinde en büyük görev sahibine düşer, köpek ile en fazla vakit geçirecek ve köpeğin model olarak alacağı kişi doğal olarak sahibidir, dolayısı ile eğitilmesi gereken kişi sahibidir.

Çocukluğunda evde veya okulda dayak ve kaba kuvvet ile eğitilmeye çalışılmış ergenin, köpeğini de bu şekilde eğitmeye çalışması kaçınılmazdır. Yine bu şekilde, kendini köpek eğitmeni olarak lanse eden kişilerin de köpekte uygulayacağı teknik ve baskı ile birlikte köpekte oluşacak davranış ve kişilik bozukluklarının oluşması kaçınılmazdır. Köpeğin kişiliği sahibinin kişilik yapısına göre şekilleneceği için ve hayvan olarak bunları aşırı uçlarda yaşayacağı için büyük problemlere yol açabilecektir. Köpek maruz kaldığı hatalı veya tutarsız davranış şekillerine göre genetik kodlamasının da alacağı rol ile birlikte, buna göre aşırı korkak veya aşırı saldırgan bir kişilik yapısına bürünmesi ve tutarsız davranışlar sergilemesi kaçınılmazdır.

Yavru Köpeğin Eğitimi –  Sosyalleşme  Ailenize yeni katılan birey için önce sizi kutlamak isteriz. şu andan itibaren ona aile düzenini öğretmeye başlamalısınız.Yavrular o kadar meraklı, hareketli zekidir ki, köpeğinizi eve getirdiğiniz andan itibaren eğitimine başlamanız gerekir. İsteseniz de istemeseniz de! Etrafı kirletmesi, eşyaları dişlemesi her yerde dolaşması, havlaması ve her hareketi denetim gerektirir. Onu bütün bunların nerede ve ne zaman uygun olduğu ve olmadığı konusunda sürekli uyarmamız gerekir. Sekiz haftalıktan itibaren yavrunun eğitimine başlamalısınız. Aşılarının tamamlanması ve sağlık muayenesinden sonra, iş terbiyeye gelir. Bu bölümde yavru köpeklerin eğitimine eğileceğiz, buradaki bilgiler köpeğinizin ileri yaşlardaki eğitiminde de yardımcı olacak. Sosyalleşme  Ailenize yeni katılan birey için önce sizi kutlamak isteriz. şu andan itibaren ona aile düzenini öğretmeye başlamalısınız. Bunu kendinizden çok, onun için yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Yavruyken sosyalleştirilmemiş bir köpek çevreye uyum sağlayamaz, dolayısıyla kendi de mutsuz olur. Böyle bir köpekle yaşam zordur.

Oysa küçük yaşta sosyalleşebilen bir köpek, ortamına uyum sağlar ve daha çabuk eğitilir. Dahası, yanlışlıkla yapılan şeylere karşı hoşgörülüdür. Eve gelen bir konuğun köpeği rahatsız edecek oyunlar yapması ya da kuyruğunu ezen bir şoförün onu sevip öpüp özür dilemesi, sosyalleşmiş bir köpeği yumuşatabilir.  Bu eğitim, önce köpeğinizin rahatça dolaşıp keşfetme içgüdüsünü tatmin edebileceği bir özel mekanı olmasıyla başlar. Burası daha öncede bahsettiğimiz gibi sınırlı bir alan olmalıdır. Köpeğin diğer hayvanlara, insanlara, bulunduğu yere ve etraftaki insanlara alıştırılması gerekir. Tehlikelere karşı onu korumak için köpeğinize tasma takmanız şarttır.  Köpeğinizin mümkün olduğunca değişik insanlarla karşılaşması gerekir. Her türlü insanla karşılaşması için onu bol bol dışarı çıkarın, parklara, çarşıya götürün. Arada sırada güvenebileceğiniz bir dostunuzla köpeğinizi bir saatlik sürelerle yalnız bırakın. Bu şekilde, sizin yokluğunuzda da kendine güven duyabilmesini sağlarsınız. Köpeğinizden ayrılırken asla veda etmeyin, çünkü sizi kaybetme endişesine kapılabilir. Olayı mümkün olduğunca olağan bir şekilde göstermeye çalışın, geri geldiğinizi görünce bu duruma alışacaktır.

Bir köpeğin, insanların kullandığı araçları da tanıması gerekir: Bisiklet, çim biçme makinesi, çöp arabaları gibi. Ayrıca asansör, merdiven ve ses çıkaran elektrikli ev aletlerini de tanımalıdır. Düz, çakıllı, kumlu yollarda ve evde parke, muşamba gibi yüzeylerde yürümeye alışmalıdır. Ona öğrettiğiniz komutları sadece evdeki ortam içinde algılamaması için bütün bu farklı ortamları tanımalıdır. Böylece köpeğinizle sokağa çıktığınızda siz de, köpeğiniz de, çevredekiler de rahat eder. Tatiller ve seyahatler sorun olmaz. İmkanınız varsa onu tasmayla sahilde dolaştırarak suya da alıştırın. Rahatladığını hissedince tasmayla suya girmesine ve biraz olsun yüzmesine izin verin. Ama köpeği birdenbire suya atmayın!  Kedi, tavuk, at, kuş, kertenkele gibi hayvanları tanımasına fırsat verin. Köpekler tanımadıkları bir şeyle karşılaşınca huzursuzlanır, hatta saldırganlaşabilir.

Hem kendi köpeğiniz hem de diğer hayvanların güvencesi için tasma kayışını bırakmadan gerektikçe gevşetip çekerek tepkilerini komutlarla kontrol edin.  Bu ilk sosyalleşme aşamasında onu ürkeceği ortamlara sokmayın. örneğin ilk günden hayvanı buz gibi bir suya sokmayın. Köpeğin çevresini tanırken göstereceği üç tepki vardır: Koklama, havlama ve sırtındaki tüylerin dikilmesi. Bu tepkilerden hangisini gösterirse göstersin, siz hiçbir şey yapmadan bekleyin. O sırada düşünüp tartıyordur, dikkatini dağıtmamalısınız. övgü ya da yergi, onun çevresini keşfetmesini etkileyecektir; bu yüzden kendi haline bırakın. Böylece köpeğiniz hem keyfine göre etrafı keşfetmekten keyiflenir hem de bazı ters durumlarda nasıl davranacağını öğrenip kendi kendini eğitmeye başlar. Eğer güvensiz ve korkak davranıyorsa onu rahatlatmaya çalışmayın. Bu duyduğu korku ve güvensizliğini daha çok arttırır. O anda ürktüğü şeyden kaçmaması için tasmasını sıkın. Korkusunu yenemediği durumlarda önüne bir iki parça ödül maması atın.

Bir iki lokma aldıktan sonra rahatlayacaktır çünkü yiyecek her zaman köpeklerin en sevdikleri şeydir ve bu zor durumu kafasında yemekle özdeşleştirmesi ona teselli olur. Köpeğinizin arabaya binmeye alışması, veterinere giderken huysuzlanmaması ve tüyleri kırpılıp taranırken kuaförde uslu oturması için de eğitilmesi gerekir.

KÖPEK EĞİTİMİNDE HASSAS NOKTALAR

1- Moraliniz bozuk veya keyfiniz yoksa köpekle çalışmayın.      Köpek eğitimi her iki taraf içinde eğlenceli olmalıdır.

2- Köpeğinizi doğru iyi bir şey yaptığı zaman ödüllendirin.

3- Anında ödüllendirin ki neden ödüllendirildiği anlasın.

4- Eğitim aynı zamanda her ikiniz içinde spordur ve dolu mideyle yemek üstüne olmaz.

5- Eğitimin peşine onunla oynayın ki her seferinde eğitimi zevkle beklesin.

6- Eğitim çalışmalarını onun en başarılı olduğu noktada bırakın ki onun için mutlu ve başarılı bir şekilde bitmiş olsun.

7- Son sözü her zaman sürünün lideri söyler, tutarlı istikrarlı olun, disiplini elden bırakmayın.

8- Gerektiğinde onu sevecen sesinizle motive etmeyi unutmayın.

9- Sabırlı olun, anlaması pekiştirmesi için ne kadar süre gerekiyorsa o kadar süre vermek zorundasınız sabırsız bir kişiyseniz bu işe hiç soyunmayın.

10- Yanınızda bulunmaktan keyif aldığı kişi olun…

YAVRU KÖPEKLERİN DAVRANIŞLARI

• Eğitimi için yavru köpeğinizin davranışlarını anlamak

• Yavru köpeğinizle iletişim kurmak

• Yavru köpeğinizin güvenliği için davranış eğitimi

• Yavru köpeğiniz kaybolursa

• Ev eğitimi

• Kemirme

• Ağlama ve mızmızlanma

• Oyun oynama

• Sosyalleşme

TEMEL EĞİTİM

• Davranış eğitimi

• Eğitim ipuçları

• İtaat eğitimi

• Eğitim dönemi

• Özel komutlar

Hiç şüphe yoktur ki, yavru köpek edinmek çok büyük bir sorumluluktur. Ancak, insanlık tarafından bilinen en tatmin edici dostluklardan biridir. Hatırlanması gereken en önemli nokta yavru köpeğinizin güvenli bir ev ortamına, uygun beslenmeye, düzenli veteriner hekimi bakımına, ilgi ve sevgiye ihtiyacı olduğudur.  Sizi kurmuş olduğunuz bu yeni dostluk için tebrik ediyoruz…

Etiketler:

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz